PIJAK.jpg
PIJAK.jpg
PIJAK.jpg Rozmiar 173 KB |
Biszkopt: 3 jaja, 3/4 szklanki męki, 3/4 szklanki cukru, pól łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: szklanka maku, kostka margaryny, szklanka cukru pudru, jajo olejek migdałowy.
Polewa: 1/3 kostki margaryny lub masła, 4 czubate łyżki cukru pudru, czubata łyżka kakao łyżka wody; 2 paczki herbatników, wódka
Jaja przeznaczone na biszkopt ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać i upiec biszkopt. Mak sparzyć i namoczyć. Zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo i olejek migdałowy. Nadal ucierając dodawać mak. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i oblać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami.