Rakotwórcza słodycz.avi
Rakotwórcza słodycz.avi
Rakotwórcza słodycz.avi Rozmiar 347,0 MB |
Reżyser i narrator filmu Cori Brackett zastanawia się na bezpieczeństwem używania sztucznego słodziku, aspartamu. Sama regularnie przez blisko 20 lat piła codziennie po kilka puszek gazowanego napoju dietetycznego słodzonego aspartamem. W 2002 roku zauważyła u siebie problemy ze wzrokiem i mową oraz ogólne osłabienie organizmu. W końcu jej kondycja fizyczna znacznie się pogorszyła i wylądowała na wózku inwalidzkim. Gdy przestała spożywać aspartam, poczuła się dużo lepiej. Od jego wprowadzenia na rynek w 1983 roku tylko w USA wzrosła o 60% liczba przypadków nietypowych nowotworów mózgu, a osób cierpiących na cukrzycę o 30%. W 2005 roku ogłoszono wyniki szczegółowych, prowadzonych przez grupę włoskich uczonych, trzyletnich badań, z których wynika, że aspartam powoduje raka wątroby i układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko leukemii u samic szczurów. Z kolei w 2007 roku ESMO, profesjonalna organizacja onkologiczna, opublikowała wyniki nowych badań, które podważyły wyniki z Bolonii.